Magyar

Tevékenységeink

III. Halas focikupa és főzőverseny

A gödöllői Halgazdálkodási Tanszék (Szent István Egyetem, Mezőgazdaság - és Környezettudományi Kar) munkatársai 2007-ben határozták el, hogy részben a sportszeretet, részben az egészséges életmódra való figyelemfelhívás céljából szerveznek egy halételek kóstoltatásával egybekötött kispályás labdarúgótornát. 2009. január 23-án harmadik alkalommal került sor a rendezvény lebonyolítására Egyetemünk Sportcsarnokában ill. az előtte található téren.


 A rendezvény célja változatlanul az volt, hogy olyan halételek megízlelése is szerepeljen a rendezvény repertoárjában, ami szintén nem szokványos. A szervezőket az a cél is motiválta, hogy a szakma és a gasztronómiai cég egymással való megismertetése talán az ágazat megítélésében, valamint újabb piacok fellelésében is szerepet játszhat. Emellett minden résztvevő csapatnak valamilyen formában hozzá kellett járulnia a rendezvényen elfogyasztásra kerülő halételek előállításához. Ez azért is volt fontos tényező, mert a szervezők az egyetemi dolgozók és hallgatók számára meghirdették a halkóstolást, és így ezen vállalásnak eleget kellett tenni.

 

A gasztronómiai örömök kiszélesítésének érdekében idén a halételeken kívül egyéb más ételkülönlegességek is várták a kóstolni vágyó érdeklődőket. A mérkőzéseket megelőzően a játékosok a Red Bull cég által felajánlott energiaitalokkal fokozhatták legálisan a teljesítményüket. Idén az Egri Korona Borház jelenlétével emelte a rendezvény egyébként is nívós színvonalát. A cég képviselői a kóstoltatáson kívül az ebédidő alatt mutatták be a nagyközönség számára a minőségi borok fontos ismérveit, továbbá a bor illetve a hal- és vadételek harmonizálásának szabályait. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével a Haltermelők Országos Szövetségének és Terméktanácsának (HALTERMOSZ) elnöke Dr. Orosz Sándor is.

 

A rendezvény idén is fűtött sátorral és a következő ételekkel várta a szurkolni ill. kóstolni vágyó dolgozókat és diákokat a teljesség igénye nélkül: dunai halászlé, korhely halászlé, körösi tiszai halászlé, tejfölös-gombás busa, tejfölös-gombás harcsapaprikás, sült ponty, szarvaspörkölt, vaddisznópörkölt, vaddisznóragú, babgulyás stb.

Idén 9 csapat vágott neki a baráti hangulatú halas focibajnokságnak, a részvevő csapatok voltak (a végső helyezés sorrendjében):

 

1. Szegedfish Kft.

2. Hortobágyi Halgazdaság Zrt.

3. Halász Kft.- Fish Coop Kft.

4. Czikkhalas Kft.

5. TornaCsuka (SZIE MKK Halgazdálkodási Tanszék)

6. Tiszasülyi Ragadozók (Tiszahalker Kft.)

7. Intenzív Osztály (Szarvas-Fish Kft.-Jászkiséri Halas Kft.)

8. Szabolcsi Cápák (Szabolcsi Halászati Kft.)

9. Intézet (Halászati és Öntözési Kutatóintézet)

 

A díjakat a HALTERMOSZ alelnökei – Dankó István, Kiss György Károly, Lévai Ferenc - adták át: minden résztvevő csapat oklevélben és emlékéremben részesült, az első 4 helyezett csapat kupával gazdagodott, míg a tornagyőztes egy vándorserleget is a vitrinjébe tehet azzal a szigorú feltétellel, hogy jövőre ismét részt vesz a tornán, és a serleget magával hozza. Természetesen a díjakhoz pezsgők is jártak, valamint 3 különdíj is kiosztásra került:

Legjobb kapus: Radóczi Gábor (Szabolcsi Halászati Kft.),

Legjobb játékos: Simon József (Czikkhalas Kft.),

Gólkirály: Donkó Krisztián (Halász Kft.- Fish Coop Kft.)

Idén először díjazásra került a három legfinomabb ételt készítő szakács, melynek sorrendjét a csapatok csapatkapitányaiból felállított kóstoló zsűri pontozással alakította ki:

1. Kiss István – tejfölös harcsapaprikás (Szarvasfish Kft.)

2. Szabó István – szarvaspörkölt (Czikkhalas Kft.)

3. Varga Ferenc – babgulyás (Tiszahalker Kft.)

A torna lezárásaként a csapatok tagjai a Hungaroshrimp Kft. által felajánlott hal- és rákkülönlegességekből készült exkluzív tálakat fogyaszthatták el.

Összességében elmondható, hogy ismét egy felejthetetlen rendezvényen vannak túl a résztvevők és látogatók, akiknek a szervezőkkel együtt határozott és egybevágó kijelentése szerint, jövőre Gödöllőn újra találkoznak a halászság eme baráti ünnepe alkalmából. 


« vissza