Magyar

Tapas projekt

Megjelent a Tapas-projekt szeptemberi hírlevele

A hírlevelet az alábbi linkre kattintva tekintheti meg »

Megjelent a Tapas-projekt júliusi hírlevele

 A hírlevelet az alábbi linkre kattintva tekintheti meg »

Mi a Tapas?

A TAPAS egy négy éves kutatási projekt, melynek célja felderíteni a haltenyésztés jelenlegi korlátait, szociális interakcióit, környezeti hatásait és jövőbeli kockázatait annak érdekében, hogy költséghatékony menedzsment eszközöket és gyakorlatokat dolgozzon ki az akvakultúra szektor számára egész Európában. Ennek érdekében a projekt támogatja az átlátható és hatékony engedélyeztetési eljárások kidolgozását, fokozza a környezeti fenntarthatóságot és a haltermékek élelmiszerbiztonságát, kihasználva az élelmiszer-előállításban és a foglalkoztatásban rejlő potenciált.

 

A TAPAS konzorcium 15 partnerből áll az EU kilenc tagállamából (Dánia, Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Magyarország, Málta, Spanyolország), valamint egy társult országból (Norvégia). A projektben a legkülönbözőbb intézmények vesznek részt, mint pl. egyetemek, halgazdálkodási és tengerkutatási intézetek, non-profit szervezetek stb.

Bízunk abban, hogy sikerül meghatároznunk azokat a szűk keresztmetszeteket, akadályokat és költség-tényezőket, amelyek jelentős hatást gyakorolnak az ágazat fejlődésére és bővülésére Magyarországon és az EU-ban egyaránt. A projekt végeredménye egy ún. “Tapas eszköztár” létrehozása lesz, ami iránymutatást tartalmaz az EU tagországaiban bevezetendő hatékony engedélyezési eljárásokra vonatkozóan.

 

A Szent István Egyetem a projektben az európai akvakultúra édesvízi ágazatát képviseli, és részt vesz mind a tudományos kutatásokban, mind az adatgyűjtésben és az adatok értékelésében, a projekt végén pedig az eredmények népszerűsítésében.

 

Bővebb információért, kérjük, látogasson el a TAPAS honlapjára: http://tapas-h2020.eu/