Magyar

  vissza

Norvég OTKA: Multicolor transzgenikus zebradánió vonalak létrehozása környezettoxikológiai és farmakológiai tesztekhez

Establishment of multicolor transgenic zebra fish strains for environmental toxicology and pharmacology tests

 

Pályázat azonosítója: NNF 78834

 

Célkitűzés:

A környezeti és egészségügyi toxikológia valamint a farmakológia területén egyre növekvő igény tapasztalható az emlős állatkísérletek helyett alkalmazható, a kisseb dózisú környezeti szennyezések és a környezetbe kijuttatott hatóanyagok kimutatására alkalmas olcsó, gyors, érzékeny és megbízható hal embriókra alapozott tesztrendszerek iránt.

Ezért célul tűztük ki olyan modellállatok létrehozását, amelyek alkalmasak a fenti igényeket kielégítésére, valamint új hatékony, tömeges vizsgálatra alkalmas embrionális tesztrendszerek kialakítására.

A kísérletek alanyául a genetikailag és fejlődésbiológiailag legjobban ismert halfajt, a zebradániót kívánjuk használni. Ezt a fajt az akut, krónikus illetve embrionális toxicitási tesztek során is gyakran alkalmazzák.

A munka során olyan többszörösen transzgénikus zebradánió vonalakat kívánunk létrehozni, amelyeknek a toxikológiai és farmakológiai szempontból legjelentősebb máj, vese, ér és ideg szöveteikben más-más színű fluorescens fehérjéket termelnek, lehetővé téve azok gyors in vivo detektálását és nyomon követését.

 

Partnerek: Dr. Müller Ferenc Birmingham Medical School, Department of Medical and Molecular Genetics

 

Kiíró, támogató szervezet: OTKA iroda

 

Megítélt támogatás: 24.223.500

 

 

vissza...