Magyar

  vissza

Karotinoid tartalmú haltáp előállítása tejipari melléktermékekből (2007.06.01.-2007.10.01.)

Pályázat azonosítója: GVOP-3.1.1.-2004-05-0128/3.0

 

Célkitűzés: A tejipari melléktermékekkel etetett pontyállományok húsminőségi, kórszövettani, és stressz-érzékenységi vizsgálata. Az etetési kísérleteket a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékén végeztük.

 

Eredmények:

A pályázat legfontosabb eredményeit az alábbiakban tudjuk összefoglalni:

a)      a halhúsminőség vizuális vizsgálata,

b)      kórszövettani vizsgálatok elvégzése a kísérleti ponty egyedek kipreparált szemein,

c)      takarmány-kiegészítővel etetett pontyállomány lipidperoxidáció fokának és a malondialdehid (MDA) értékének elemzése,

d)      takarmány-kiegészítővel etetett ponty állomány stressz-érzékenységének és lipid metabolizmusának vizsgálata.

 

Megbízó szervezet: Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány

 

 

vissza...