Magyar

  vissza

Innovatív, betegség előrejelző elemzőszoftver fejlesztése hal modellrendszer felületen

 

Azonosítója: KMOP-1.1.1-09/1-2009-0048

Jellege: Közép-Magyarországi Operatív Program, Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása

Kedvezményezett vállalkozás: Grepton Informatikai Zrt.

A projektvezető neve: Schmidt Vilmos

Együttműködés jellege: alvállalkozó

Témavezető (SzIE): Csenki Zsolt tanszéki mérnök

Elnyert támogatás: 90.000.000 Ft

Futamidő: 2010-2012.

 

A projekt átfogó célja:

A projektben kidolgozni kívánt módszer egy olyan automata fenotípusos analizáló berendezés megalkotása zebradánió halfajra, amely a hosszú kiértékelési időt a töredékére csökkentené, így lehetővé tenné az eredmények pontosabb és gyorsabb humánvonalra történő visszavezetését. A berendezés halembriókról, a maga által készített, fényképeken nagyon nagy pontossággal térképezi fel az egyes szervek alakjában történt elváltozásokat. A berendezés használatával gyorsabb lehet egy-egy genetikai eredetű betegség hátterének megismerése, a gyógyításához szükséges terápia kidolgozása.

 

A SzIE, MKK-KTI, Halgazdálkodási Tanszék feladatai a projekten belül:

  • A projekt megvalósításához szükséges komplett kísérleti protokoll összeállítása, a projekt megvalósítása során fellépő kritikus pontok meghatározása. A jelentősebb, jelenleg is forgalomban lévő fluoreszcens sztereomikroszkópok, a projekt számára fontos, alapadatainak összegyűjtése, elemzése és kiértékelése. Fejlődési rendellenességekkel terhelt halembriók kialakításához a szükséges referencia vegyület kiválasztása.

  • 24, 48, 72 és 96 órás standard fejlődésű, normál zebradánió embriók, és 3 hónapos adult egyedek fényképes anatómiai atlaszának elkészítése, amely elengedhetetlenül fontos lesz a pályázat további munkafolyamatai során. A vizsgálandó szervek, területek kijelölése után a normál fejlődésre jellemző méretintervallumok meghatározása.

  • A platek mozgatásnak és a fényképek készítésnek összehangolása a modellrendszer biológiai sajátosságaiból adódó torzításokkal.

 

 

 

 

vissza...