Magyar

  vissza

Új módszerek a hormonháztartást károsító szennyezők kockázatelemző/kezelő rendszerének f

 

Azonosítója: HALEDC09- REG-KM-09-2-2009-0066

Jellege: NKTH-Baross Gábor Program – Közép-Magyarországi K+F projektek támogatása

Témavezető: Dr. Urbányi Béla, egyetemi docens, tanszékvezető

Együttműködő: SzIE, MKK-KTI, Környezetvédelmi és Környezetbiztonsági Tanszék

Elnyert támogatás: 92.000.000 Ft

Futamidő: 2010-2012.

 

A projekt átfogó célja:

A program egyik fő célja a hormonháztartást megzavaró szennyező anyagoknak (endocrine disrupting chemical; EDC) biomonitorozására alkalmas hal-tesztrendszer kidolgozása, a vitellogenin- ELISA és expressziós esszék-re, valamint zebradánió (Danio rerio) halra alapozva.

 

A SzIE, MKK-KTI, Halgazdálkodási Tanszék feladatai a projekten belül:

A tesztek gyakorlati kipróbálása és validálása során Magyarország néhány kiemelten fontos ivó- és szennyvizének EDC-szennyezettségét vizsgáljuk. A program további célja az azonosított EDC szennyezők (például egyes növényvédő szerek, szteroidok, PCB-k, DDT, atrazin és mikotoxinok) biológiai dekontaminálására alkalmas mikrobák azonosítása a meglevő törzsgyűjteményekből, amelyek tartalmaznak ígéretes, többek között mikotoxint, aromás gyűrűket tartalmazó xenobiotikumokat és szénhidrogéneket bontó törzseket is. A hatékony és tovább szelektált mikroszervezeteket használjuk fel mesterséges és környezeti minták EDC hatású szennyező anyagainak lebontására. A biológiai dekontaminálás hatékonyságát az általunk fejlesztett biomonitoring rendszerekkel vizsgáljuk.

A projekt újdonsága, hogy sok szennyező anyag esetén megoldható a módszerrel in vivo határérték megállapítása, aminek alapján javaslatot lehet tenni ezen szerek kibocsátásának és/vagy tisztításának törvényi szabályozására, vagy ha már szabályozták akkor annak módosítására. Az EDC szennyezők területén egy egységes kockázatelemző/kezelő technológia prototípusát kívánjuk létrehozni

 

 

vissza...