Magyar

  vissza

Ponty takarmányozás technológia megújítása innovatív módszerekkel a Dél-dunántúli Régió

 

Azonosítója: HAL_TAP1

Jellege: NKTH – Baross Gábor Program K+F projektek támogatása

Kedvezményezett vállalkozás: Czikkhalas Halastavai Kft.

A projektvezető neve: Dr. Baloginé Kétyi Éva

Együttműködés jellege: alvállalkozó

Témavezető (SzIE): Dr. Hegyi Árpád, tudományos segédmunkatárs

Elnyert támogatás: 15.000.000 Ft

Futamidő: 2010-2011.

 

A projekt átfogó célja:

 A cél azon lehetőség megvizsgálása, hogy kistavi környezetben a különböző pontykorosztályok milyen növekedési és termelési mutatókat képesek produkálni tápos takarmányozás mellett. Az eltérő korosztályok és népesítési szerkezet kialakításával, a vízminőség folyamatos kontrollálásával, valamint a növekedés, halegészségügy és állati jólét komplex vizsgálatával lehetőség nyílik egy új termelés-takarmányozási technológia kifejlesztésére, mely alapjaiban változtatná meg a hazai pontytermelést és halgazdálkodást.

 

A projekt specifikus célkitűzése:

Gazdasági és biológiai értelemben vett hatékonyabb és kisebb környezeti terhelést jelentő termeléstechnológia és eljárás elterjedése.

 

A SzIE, MKK-KTI, Halgazdálkodási Tanszék feladatai a projekten belül:

  • A tápos halnevelés során a telelőkbe jutatott magas szerves anyag tartalom csökkentése Effektív Mikroorganizmus (EM) keverékkel.

  • Halhúsmintavétel és halhúsvizsgálat. A tápos takarmányozás mellett vizsgáljuk a hal húsának beltartalmi értékeit (zsírtartalom, telített és telítetlen zsírsavak), valamint az eltarthatóságot /konjugált dién, malondialdehid).

  • Takarmány-kiegészítők (C-vitamin, szelén) hatásának vizsgálata.

  • Új termelés-takarmányozási technológia leírás

     

 

vissza...